Goed onderhandelen is een kunst. Vooral tijdens het kopen of verkopen van een huis is het belangrijk een goede onderhandelingspositie te hebben. Ben zakelijk, maar blijf vooral goed nadenken. Zo haal je er financieel uit wat erin zit.

En realiseer je dat er niet alleen over de prijs valt te onderhandelen, maar ook over de opleverdatum en de ontbindende voorwaarden. Zelfs over roerende zaken zoals dat prachtige fornuis in de keuken, de op maat gemaakte gordijnen of de tuinset kun je onderhandelen.

Tip 1: Neem een aankoopmakelaar in de arm
Een aankoopmakelaar is uitstekend op de hoogte van de huidige markt, bouwkundige zaken en de prijs-kwaliteit verhouding. Ook is deze makelaar goed in onderhandelen, ook voor de roerende zaken. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan je ook veel zenuwen besparen.

Tip 2: Doe het anders zelf
Wil je geen aankoopmakelaar inschakelen? Je kunt het ook zelf doen, maar houd het dan wel zakelijk. Wees desondanks open en vriendelijk en zorg dat er een goede sfeer is. Dit kan helpen de koper gunstig te stemmen, waardoor hij misschien wat minder op zijn strepen staat. Wees echter niet té open over wat jij wilt, want het zou jammer zijn als je je in de kaart laat kijken. Een beetje acteren kan dus geen kwaad.

“Goed onderhandelen is een kunst, maar met deze tips haal je er uit wat erin zit.”

Tip 3: Play hard to get
Je bent natuurlijk erg blij als je je huis kan verkopen. Maar laat dit niet te veel aan de koper merken: laat juist merken dat er meer gegadigden zijn voor het huis en dat die misschien welwillender lijken. Op deze manier geef je de koper het gevoel dat hij misschien een compromis moet maken om de koop veilig te stellen: zo geef je minder onderhandelingsruimte aan de koper, wat in jouw voordeel is.

Tip 4: Doe onderzoek naar de koper
Het kan lonend zijn om informatie in te winnen over de koper. Misschien moet die wel snel een huis vinden omdat de koper het vorige huis al verkocht heeft, of heeft hij overwaarde op zijn hypotheek met het vorige huis. Dit soort informatie kun je opzoeken in het kadaster en dit kan je een voordeel geven bij de onderhandelingen.

“Zo koop of verkoop je je huis onder jouw voorwaarden.”

Tip 5: Noem je uiterste prijs
Het kan een goed idee zijn om meteen je uiterste prijs te noemen wanneer er weinig onderhandelingsruimte lijkt te zijn met de koper. Leg de uiterste verkoopprijs en de voorwaarden op tafel samen met een deadline voor de volgende dag waarvoor je wil weten of hij akkoord gaat. Hiermee zet je de koper een beetje onder druk en wil hij wellicht toch met je onderhandelen.

Tip 6: Schaam je niet
Al zegt je gevoel misschien iets anders, houd geen rekening met de gevoelens van de koper. Het is tenslotte jouw huis wat verkocht wordt en je mag er alles aan doen om de gunstigste voorwaarden te krijgen. Voel je ook niet bezwaard om de prijs die je echt wilt hebben te vragen voor roerende zaken, een koper kan altijd nee zeggen als hij dit niet wil. En als de koper wel akkoord gaat is dat mooi meegenomen.

Denk er ook aan dat je tijdens de onderhandelingsfase nog steeds op een ander bod in mag gaan; kies in dit geval gerust voor jezelf, zelfs als dit misschien wat zuur voelt voor de andere onderhandelingspartij.

Bron: Funda