Na veel speuren en een beetje mazzel hebben is het dan eindelijk zover: je hebt je droomhuis gevonden! Maar hiermee ben je er nog niet, er moet nog een bod gedaan en onderhandeld worden. En dat is best spannend! Welke soorten biedingen zijn er?

De meest voorkomende bieding
Het meest gebruikelijk is simpelweg een prijsvoorstel doen gebaseerd op de vraagprijs van de koper. Dit bod wordt gedaan aan de makelaar en kan schriftelijk, telefonisch en tegenwoordig steeds vaker ook via internet. Probeer onder de vraagprijs te beginnen met bieden! Misschien gaat de verkoper meteen akkoord. Anders wordt er een tegenbod gedaan en kan het bieden beginnen. Dit biedproces duurt meestal een paar dagen, waarbij andere voorwaarden ook besproken worden.

“Het meest gebruikelijk is simpelweg een prijsvoorstel doen gebaseerd op de vraagprijs van de koper.”

Bieden op inschrijving
Een andere veelvoorkomende manier van woningverkoop in vooral grote steden met veel vraag en weinig aanbod is bieden op inschrijving. Hierbij heb je na het bezichtigen weinig tijd om te bieden, en moet je meteen je hoogste bod doen voor een kans op de woning. De gegadigden moeten voor een bepaalde datum in een gesloten envelop het bod indienen, wat voor spanning en onzekerheid zorgt. Vervelend, maar hier is weinig aan te doen.

Waar moet je op letten bij dit soort biedingen? Houd vooral je hoofd erbij. Bied niet meer dan je kunt financieren en bedenk goed of je het huis echt voor de prijs die je biedt wil kopen.

“Houd vooral je hoofd erbij. Bied niet meer dan je kunt financieren en bedenk goed of je het huis echt voor de prijs die je biedt wil kopen.”

De verkopers zullen zeker voor het voor hen gunstigste aanbod gaan en dit hoeft niet persé het hoogste bod te zijn. Vaak gaan verkopers voor biedingen zonder financieringsvoorbehoud omdat ze dan de meeste zekerheid van een snelle verkoop hebben.

Je kan er zelf ook voor kiezen om geen financieringsvoorbehoud bij je bod op te nemen, maar doe dit alleen als je zeker weet dat dit kan. Anders loop je namelijk een groot risico: het kan zijn dat geen enkele bank je de financiering wil geven en dan moet je van de koop afzien, waar een boete van 10 procent van de koopsom aan vastzit. Bieden zonder financieringsvoorbehoud is daarom alleen verstandig als je óf weet dat je financiering rond komt óf geen financiering nodig hebt.

Killeroffer
Je kan het ook over een compleet andere boeg gooien wanneer je genoeg geld hebt. Een zogenaamd killeroffer wat ruimschoots boven de vraagprijs zit met een hele korte geldigheid waarbinnen de verkoper moet beslissen. Dit is een optie wanneer je het huis persé wilt hebben. Je zet de verkoper flink onder druk met zo’n bod en laat zien dat je het meent. Je laat zien dat je snel een beslissing wilt en dat je je anders terugtrekt. Bij hevige concurrentie kan dit soms de enige optie zijn.

“Een killeroffer doe je wanneer je het huis persé wilt hebben.”

Verkoop door veiling
Een laatste manier van verkoop die minder voorkomt is verkoop door veiling. Hierbij moet een verkoper snel van zijn huis af door bijvoorbeeld verhuizing of faillissement. Het is echter geen bieding zoals je misschien verwacht. Eerst wordt de prijs opgedreven door de veilingmeester: bieders die dit bedrag willen betalen steken de hand op en de prijs blijft omhoog gaan totdat niemand meer de hand opsteekt.

Hierna komt de fase van ‘afmijnen’: de prijs blijft gestaag omlaag gaan totdat er iemand ‘mijn’ roept of tot het hoogste bedrag bereikt wordt uit de opbod fase. Het huis wordt zo verkocht aan de hoogste bieder. Er is in deze laatste fase de kans dat je het huis voor een gunstig bedrag koopt, maar hoe langer je wacht hoe groter de kans dat iemand anders ‘mijn’ roept. Bij een veiling kan het huis niet altijd van tevoren bezichtigd worden, dan weet je dus niet goed wat je koopt.

“Na het bieden komt er nog een ronde: het afmijnen.”

Het koopcontract
Als beide partijen het eens zijn over de prijs kan er een koopcontract opgesteld worden. Nadat dit getekend is heb je drie dagen bedenktijd. In deze tijd kun je de koop nog ontbinden zonder opgaaf van reden. Wanneer je daarna de koop wilt ontbinden dan komt de boete van 10 procent weer om de hoek kijken, tenzij aan de ontbindende voorwaarden voldaan wordt. De ontbindende voorwaarden zijn vastgelegd in het koopcontract.

“Ontbindende voorwaarden zijn belangrijk.”

Deze ontbindende voorwaarden zijn belangrijk. Zet hier bijvoorbeeld in wat je minimaal moet kunnen lenen van de bank om de verkoop rond te krijgen, een voorwaarde die stelt dat er geen onverwacht achterstallig onderhoud blijkt uit een bouwkundige keuring en dergelijke zaken. Zoals eerder gezegd kun je ook zonder ontbindende voorwaarden je bod uitbrengen, maar dan loop je wel veel zekerheid mis.

Neem vooraf contact op met, dan ga je goed voorbereid de bieding in. Je kunt mij bereiken op mobiel: 06-24 73 95 54 of per mail op info@mdcfinancieelraadgever.nl